CentOS 7 root partition genişletme

Merhaba, Bu yazımızda Centos 7 sunucularda root bölümündeki disk alanını nasıl genişletebileceğimizi anlatacağız. Örneğin; home bölümünü silip gelen alanı root bölümüne nasıl ilave edebiliriz. Öncelikle home bölümünü unmount ediyoruz. umount /home Ardından sunucumuzda bulunan mantıksal volume alanlarını kontrol edelim. lvdisplay Aşağıdaki gibi bir sonuç çıktısı verecektik; — Logical volume — LV Path /dev/myhost/home LV Name…

Yazar: admin 13 Aralık 2019 Kapalı

CentOS üzerinde FFmpeg nasıl kurulabilir?

FFmpeg, her türlü çevrimiçi akış hizmetlerinde yaygın olarak kullanılan ses ve video kaydı, dönüşümü ve akışını sağlamak için popüler bir açık kaynak çözümüdür. Bu yazımızda sizinle  bir CentOS 6/7 sunucusuna FFmpeg nasıl yüklenir bunu paylaşıyor olacağız: Ön Koşullar Yeni kurulmuş bir CentOS 6 veya CentOS 7 sunucu örneği.  Bir sudo kullanıcısı. Adım 1: Sistemi güncelleyin…

Yazar: admin 6 Şubat 2018 Kapalı

Vmware Üzerinden Centos 7 clone sorunu

Aşağıda belirtilen işlemleri gerçekleştirin. Go to the ethernet configuration file. nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ens160   Add the following line. Replace the current MAC with your desired MAC Address. MACADDR=00:00:00:00:00:00   #UID Kapatılır Save the configuration file. Restart the networking process.   /etc/init.d/network restart

Yazar: admin 16 Kasım 2017 Kapalı

RHEL / CentOS’ta ağ arabirimi için UUID nasıl oluşturulur?

Ağ arabirim kartı için UUID’ler (Evrensel Benzersiz Tanımlayıcı) aşağıdaki komutu (CommandShell) kullanarak oluşturulabilir: uuidgen [device] Örnek( CommandShell ): uuidgen eth0 Ardından, NIC yapılandırma dosyanıza ekleyebilirsiniz (arayüz eth0 varsayılarak): /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 Aşağıdaki (NIC yapılandırma dosyasını) ekleyin / değiştirin: UUID=[uuid] Bitti.

Yazar: admin 6 Eylül 2017 Kapalı

Hosting Yönetiminde cPanel’in Avantajları

Adından da anlaşılacağı üzere Cpanel,  Linux veya Windows tabanlı web sunucularını veya ana  bilgisayarlarını yönetmek için kullanılan, kullanıcının hem zaman kaybetmesini önleyen hem de sunucu yönetimini tam olarak bilmese bile kullanıcıların kolayca  hosting /sunucu yönetimi yapmasına  olanak sağlayan web tabanlı kontrol panelidir. Hosting yönetimi ilk bakışta kolay gözükse de sunucu yönetimi manuel olarak yapıldığında yönetimin…

Yazar: admin 25 Ağustos 2017 Kapalı

CentOS 7.2’de NFS SUNUCUSU VE İSTEMCİ AYARLAMA(KURMA)

Bu öğretici, bu OS sürümleri için mevcuttur; CentOS 7.2 CentOS 6.3 CentOS 5.5 Bu sayfa üzerinde: 1.Ön Not 2.Güvenlik Duvarını Yapılandırma 3.NFS Yükleme 4. Dizinleri Sunucuya Dışa Aktarma 5. NFS Paylaşımlarını İstemciye Monte Etme 6.Test etme 7. Önyükleme Süresince NFS Paylaşımlarının Monte Edilmesi 8.Linkler Bu kılavuz, CentOS 7’de bir NFS sunucusu ve bir NFS istemcisinin…

Yazar: admin 29 Temmuz 2017 Kapalı

Diskin SSD veya HDD olup olmadığını nasıl buluruz

Kullanmış olduğunuz Linux sistemde ne tür bir disk kullandığınızı unuttuysanız aşağıdaki komut ile diskinizin HDD mi yoksa SSD mi olduğunu öğrenebilirsiniz.   cat /sys/block/sda/queue/rotational   Bu komutun çıktısı eğer aşağıdaki gibi olur ise; HDD ise yani dönen bir disk kullanıyorsanız haliyle rotational 1 olacaktır. SSD ise diskin içerisinde dönen herhangi bir şey olmadığı için rotational…

Yazar: admin 18 Şubat 2017 Kapalı

DirectAdmin Memcached ve Memcache Kurulumu (Centos)

Öncelikle directadmin yüklü sunucumuza ssh üzerinden aşağıdaki komut ile memcached kuruyoruz. Kurulumda normalde libevent da gerekir ancak yum üzerinden kurduğumuzdan libevent da oto kurulacaktır ;   yum -y install epel-release   yum -y install memcached     Komutlara devam ediyoruz ;   ldconfig   memcached -d -u nobody -m 1024 127.0.0.1 -p 11211    …

Yazar: admin 18 Şubat 2017 Kapalı

Debian 8 pecl install sorunu

memcached yüklerken kullanılan pecl install memcached komutu debian 8’de çalışmamakta.   Debian’da PECL kullanabilmek için önce php5-dev kurmak gerekiyor   apt-get install php5-dev   pecl install memcached   sırasına göre kodları çalıştırdığımızda sorun düzelmektedir.

Yazar: admin 18 Şubat 2017 Kapalı

Debian 8 ioncube kurulumu

Öncelikle /usr/local/src altına ioncube dosyasını çekip tar.gz dosyasını açıyoruz. cd /usr/local/src   wget http://downloads3.ioncube.com/loader_downloads/ioncube_loaders_lin_x86-64.tar.gz   tar xfz ioncube_loaders_lin_x86-64.tar.gz   Aşağıdaki komut ile php versiyonumuzu öğrenip .so uzantılı dosyayı kendi versiyonumuza göre uyarlıyoruz. php -v Örnek Çıktı: PHP 5.4.45 (cli) (built: Sep 30 2015 15:42:23) Copyright (c) 1997-2014 The PHP GroupZend Engine v2.4.0, Copyright (c) 1998-2014…

Yazar: admin 17 Şubat 2017 Kapalı

DirectAdmin Debian 8 Memcached Kurulumu

DirectAdmin Debian 8 ‘e nasıl Memcached kurulacağı ile ilgili aşağıda ki bilgilere erişebilirsiniz. Debian 8 sunucumuzun SSH konsoluna bağlandıktan sonra aşağıda ki işlemleri sırasıyla yapmanız yeterli olacaktır. Adım 1 ; apt-get install memcached Adım 2; apt-get install autoconf Adım 3; pecl install memcache Yukarıda ki komutları uyguladıktan sonra kurulumu yapmış olacağız ve aşağıda ki gibi…

Yazar: admin 17 Şubat 2017 Kapalı

Directadmin CSF Firewall Plugin Kurulumu

Directadmin kurulmuş olan sunucunuz da güvenliğinizi attırmak ve optimizasyonu daha kolay bir şekilde yapmanızı sağlayacak olan CSF Firewall Plugin eklentisini aşağıdaki komut satırlarını uygulayarak kurabilirsiniz. Kurulum tamamlıgında direct admin panelinizin en alt kısmıda CSF firewall arayüzü gelecektir Sunucunuzla ilgili güvenlik ve optimizasyonişlemlerini bu ara yüzü kullanarak daha kolay şekilde yapabilirsiniz. cd /usr/src wget https://download.configserver.com/csf.tgz tar…

Yazar: admin 17 Şubat 2017 Kapalı

Centos7 Minimal Kurulumda ifconfig Hatası ve giderilmesi

Merhaba, Centos 7 sistemlerde minimal kurulum yapıldığında ifconfig komutu çalışmamakta ve aşağıdaki gibi komut bulunamadı hatası vermektedir.   Sırasıyla aşağıdaki yollar izlendiği takdirde sorun giderilmektedir.   [root@s1 ~] # ifconfig – bash : ifconfig : command not found yum provides ifconfig yum -y install net-tools Yukarıdaki iki işlem yapıldıktan sonra ifconfig dediğimizde makine ip adresini…

Yazar: admin 27 Ocak 2017 Kapalı

Centos 7 birden fazla ip tanımlama

Merhaba, Centos7 sistemlerde bir Ethernet kartına birden fazla ip tanımlama örneği aşağıdaki gibidir;   TYPE=”Ethernet” BOOTPROTO=”none” DEFROUTE=”yes” IPV4_FAILURE_FATAL=”no” IPV6INIT=”yes” IPV6_AUTOCONF=”yes” IPV6_DEFROUTE=”yes” IPV6_FAILURE_FATAL=”no” NAME=”enp0s3″ UUID=”933cdc9b-b383-4ddd-b219-5a72c69c9cf0″ ONBOOT=”yes” HWADDR=”08:00:27:3F:AB:68″ IPADDR0=”192.168.1.150″ IPADDR1=”192.168.1.151″ IPADDR2=”192.168.1.152″ PREFIX0=”24″ GATEWAY0=”192.168.1.1″ DNS1=”192.168.1.1″ IPV6_PEERDNS=”yes” IPV6_PEERROUTES=”yes”     İyi Çalışmalar.

Yazar: admin 27 Ocak 2017 Kapalı

Windows 10 L2TP VPN Bağlantısı Kurma

1.Adım VPN Bağlantı bilgilerimiz tanımlanır.   2.Adım Ağ ve paylaşım merkezinde “Bağdaştıcı Ayarlarını değiştirin” tıklayıp VPN özellikleri açılır.   3.Adım Genel, Seçenekler, Güvenlik, Ağ iletişimi ve Paylaşım sekmelerinin bulunduğu bir ekran gelecektir.   4.Adım Seçenekler sekmesinin altındaki “PPP ayarları” butonuna tıklayıp tüm seçenekleri işaretliyoruz.   5.Adım Güvenlik sekmesinin altında; VPN Türü: IPsec ile Katman 2 Tünel Protokolü (L’TP/IPSEC) seçilir. Veri Şifreleme: Şifreleme…

Yazar: admin 27 Ocak 2017 Kapalı

SaaS Nedir? Özellikleri Nelerdir?

SaaS Hizmet amaçlı Yazılım (SaaS) olarak tanımlanır; internet üzerinden dağıtılan yazılımlar (SaaS) , Yazılım sağlayıcının müşterilerilerinin abonelik yoluyla oluşturdukları talep üzerine bir hizmet sunması ve ücretsiz lisanslar Reklam veya kullanıcı listesi satışlarından kullanıcı dışındaki akışlardan gelir elde etme fırsatları vb. SaaS özellikleri Diğer Cloud Computing formları gibi, çözümlerin SaaS olarak satılmasının aslında Cloud Computing’in genel…

Yazar: admin 7 Aralık 2016 Kapalı

PaaS Nedir? Özellikleri Nelerdir?

PaaS Hizmet amaçlı Platform (PaaS), SaaS’ın uygulamalar için satın aldığı faydaları ancak yazılım geliştirme dünyasına getiriyor. PaaS, web uygulamalarının hızlı ve kolay bir şekilde oluşturulmasına ve altındaki yazılım ve altyapıyı satın alma ve koruma karmaşıklığına ihtiyaç duymadan sağlayan bir bilgi işlem platformu olarak tanımlanabilir. PaaS, SaaS’a benzemektedir; bunun dışında, web üzerinden sunulan yazılım olmaktan ziyade,…

Yazar: admin 7 Aralık 2016 Kapalı

IaaS Nedir? Özellikleri Nelerdir?

IaaS Hizmet  amaçlı Altyapı  (IaaS), isteğe bağlı bir hizmet olarak Cloud Computing altyapısını (sunucular, depolama, ağ ve işletim sistemleri) sunmanın bir yoludur. Sunucular, yazılımlar, veri merkezi alanı veya ağ donanımları satın almak yerine, müşteriler bu kaynakları isteğe bağlı olarak tamamen dış kaynaklı bir hizmet olarak satın alırlar IaaS içinde, dikkati çekecek bazı alt kategoriler vardır.…

Yazar: admin 7 Aralık 2016 Kapalı

Iphone 6 IMAP Mail Kurulumu

1.Adım:               Ana menüde ayarlara girilir. 2.Adım:               Ayarlarda iken Mail, Kişiler, Takvimler seçeneğine gidiniz. 3.Adım:               Hesap Ekle seçeneğine gidiniz. 4.Adım:               Mail Hesabı Ekle seçeneğine gidiniz. 5.Adım:               En alttaki Diğer seçeneğini işaretleyiniz. 6.Adım:               Ad, E-posta ve Parolanızı giriniz, Açıklama kısmına E-posta hesap adınızı giriniz ardından Sonraki adımına ilerleyiniz. 7.Adım:               IMAP seçeneğini işaretleyiniz,…

Yazar: admin 26 Ekim 2016 Kapalı

Centos’ta Plesk 12 Kurulumu

Bu yazımızda Centos işletim sisteminde Plesk Panel 12′nin kurulumunu öğreneceğiz. Kurulumdan önce Centos sunucumuzun ip ayarlarını düzenlememiz gerekmektedir. Ayrıca sunucumuzun hostname ismini değiştirmemiz gerekmektedir. Şimdi Plesk Panel 12′nin kurulum adımlarını öğrenelim; İlk olarak sunucumuza admin yani root hesabımızla ssh bağlantısı yapıyoruz. wget http://autoinstall.plesk.com/plesk-installer?_ga=1.222298331.1342265116.1419586360 Yukarıda yazdığımız komut ile sunucumuza Plesk Panel 12 kurulum dosyasını indirmiş oluyoruz (http://sp.parallels.com/products/plesk/download/ …

Yazar: admin 19 Eylül 2016 Kapalı

Linux Plesk Admin Şifresi Öğrenme

Linux Plesk Panel 10 ve üstü sürümlerde bir komut ile Plesk admin şifresini komut ekranından öğrenmimiz mümkündür. Bu işlem için sunucumuza root hesabımızla ssh bağlantısı yapıp aşağıdaki komutu yazmamız yeterlidir; /usr/local/psa/bin/admin –show-password Bu komut yazıp enter tuşuna bastığımızda Plesk Panel admin şifresi ekranda gözükecektir.

Yazar: admin 19 Eylül 2016 Kapalı

Centos ve Fedora için Bitdefender AntiVirüs Kurulumu

Centos ve Fedora için   wget http://netlojik.com/bitdefender/BitDefender-Console-Antivirus-7.0.1-3.linux-gcc29x.i586.rpm wget http://onurhosting.net/dosyalar/BitDefender-Console-Antivirus-7.0.1-3.linux-gcc29x.i586.rpm rpm -i BitDefender-Console-Antivirus-7.0.1-3.linux-gcc29x.i586.rpm Centos kullananlar burda hata verirse; yum -y install libstdc++-libc6.2-2.so.3 Fedora kullananlar hata verirse; rpm -Uvh BitDefender-Console-Antivirus-7.0.1-3.linux-gcc29x.i586.rpm güncelleyelim bdc –update kurulum işlemi bitti, şimdi taratalım; Aşağıdanda görebileceğiniz gibi home dizininde iki adet trojan buldu. Bu antivirus exploit ve zararlı yazılımlarıda bulur. Ara sıra güncelleyin…

Yazar: admin 16 Eylül 2016 Kapalı

Ubuntu ve Debian için Bitdefender AntiVirüs Kurulumu

Ubuntu ve Debian için Kod: wget http://netlojik.com/bitdefender/BitDefender-Console-Antivirus-7.1-3.linux-gcc3x.i586.deb sudo dpkg -i BitDefender-Console-Antivirus-7.1-3.linux-gcc3x.i586.deb Kod: bdc –help Tıklayarak yapmak istediğiniz komutu seçebilirsiniz. Örneğin –update güncellemek için; Tüm klasör, alt klasör ve içindekileri taramak için –all komutunu uygulayabilirsiniz. örnek: Kod: bdc /var/www/virtual –all Bulduğu zararlı dosyayı silmek için: –delete uygularsınız.

Yazar: admin 16 Eylül 2016 Kapalı

406 Access Denied Hatası

Eğer 406 hatası alıyorsanız , erişmeye çalıştığınız alan, Mod Security koruma duvarı tarafından engelleniyor demektir. Eğer erişmeye çalıştığınız yerin kötü amaçlı bir kod içermediğinden eminseniz bir destek talebi oluşturabilir ve sizin için bu hatayı düzeltmemizi isteyebilirsiniz.

Yazar: admin 16 Eylül 2016 Kapalı

Zend Optimizer Nedir? Ne İşe Yarar?

Zend Optimizer Nedir? Ne İşe Yarar? Zend Optimizer, Zend Guard aracılığıyla şifrelenmiş PHP dosyalarını çalıştıran ve bu esnada PHP uygulamalarının hızını ve performansını da arttıran ücretsiz bir uygulamadır. Zend Optimizer kurulumunu, PHP 5 için üretilmiş Zend Core yazılımı ile birlikte yapmanız, size ayrıca bir işlem yapmadan otomatik olarak en güncel sürümü kullanma fırsatı verecektir. Ayrıca PHP…

Yazar: admin 8 Eylül 2016 Kapalı

Hotlink Koruması Nedir? Ne İşe Yarar?

Hotlink Koruması Nedir? Hotlink koruması, sitenizde bulunan resimlerin, müziklerin, videoların başka siteler üzerinden görüntülenmesini ve indirilmesini engellemek için kullanılan bir sistemdir. Ne İşe Yarar? Eğer sitenizde bulunan bir resim başka bir sitede bulunuyorsa sizin sitenizin trafiği harcanmaktadır. Hotlink koruması ile sitenizin daha fazla trafik (bandwidth) harcanması engellenmektedir. Hotlink koruması yaptığınız takdirde sizin sitenizde bulunan dosyalar…

Yazar: admin 2 Eylül 2016 Kapalı

CloudLinux Server Lisans IP Nasıl Güncellenir ?

Linux ve cPanel sunucularda her hesaba kendine ait cpu, bellek, anlık işlem gibi sistem kaynağı atama imkanı sunan CloudLinux birçok webmaster tarafından tercih edilen bir yazılımdır. CloudLinux OS, CentOS vb işletim sistemleri üzerinde kolayca kullanılabilmektedir. Paylaşımlı hosting sunucularında birden fazla site barındırıldığından kaynak paylaşımı ve kaynak atama işlemi önemli faktörlerin başında gelmektedir. Bu bağlamda paylaşımlı sunucularınızda kaynak düzenlemesi ve atamasının…

Yazar: admin 25 Ağustos 2016 Kapalı

CentOS Setup Komut Problemi Nasıl Çözülür?

CentOS Setup Komut Problemi Nasıl Çözülür? Minimal pakette Centos kurulumu yaptıktan sonra firewall’ı kapatmak, network adapter v.s. eklemek için kullandığımız görsel tool’lardan birisi olan setup tool default olarak gelmiyor. Bu durumu giderebilmek için aşağıdaki komutları kullanarak yüklemeyi yapabilirsiniz : yum –y install setuptool yum –y install system-config-network* yum -y install system-config-firewall* yum –y install system-config-securitylevel-tui…

Yazar: admin 24 Ağustos 2016 Kapalı

Sitemin yedeğini nerden ve nasıl alabilirim ?

Sitemin yedeğini nerden ve nasıl alabilirim ? Bu özellik, bütün sitenizin veya sitenizin parçalarının zip’lenmiş bir kopyasını bilgisayarınıza indirmenizi sağlar. Aşağıdakiler yedeklenerek bir zip dosyasına eklenir ve kullanımınıza sunulur: Ana Klasör MySQL Veritabanları E-posta yönlendiricileri yapılandırması E-posta filtreleri yapılandırması   Yedeği almak için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz: cPanel’e giriş yapın. Dosyalar – Yedekleme Sihirbazı…

Yazar: admin 23 Ağustos 2016 Kapalı

CENTOS VE UBUNTU İÇİN SWAP ALANI EKLEME VE AÇMA KAPAMA

SWAP ALANI EKLEME Öncelikle aktif bir swap alanı olup olmadığını kontrol etmek için swapon -s   komutunu kullanın. Eğer çıkan sonuç boş ise demekki aktif bir swap alanı mevcut değildir. Daha sonra   df   komutu ile alan yeterliliğine bakın. Eğer yeterli alanınız varsa swap alanı oluşturabilirsiniz. 512 mb lık bir swap alanı oluşturmak için…

Yazar: admin 17 Ağustos 2016 Kapalı

Addon Domain Nedir? Ne İşe Yarar?

Addon Domain Nedir? Aynı hosting hesabı üzerinden birden çok domain yayınlama özelliğine Add-on Domain özelliği denir. Ne İşe Yarar? Addon Domain’e özelliğine sahip hosting hesaplarında birden çok web site yayını yapmamızı sağlar. Fakat bu şekilde hosting satışı yapmak güvenilir değildir. Bunun en büyük nedeni, web site hesaplarının hepsinin aynı panel üzerinden yönetilmesidir. Add-on domain ile oluşturulan…

Yazar: admin 16 Ağustos 2016 Kapalı

RAID NEDİR ? NE İŞE YARAR?

RAID Ne işe yarar? RAID birden fazla işe yarar bilgisayarı daha performanslı hale getirmeye veya daha güvenli hale getirmeye yarar veya her ikisinin aynı anda da yapabiliriz örneğin performanslı çalışması içi RAID 0 kullanırız daha güvenli Olması için ise RAİD 1 kullanabiliriz. Bunun gibi bir sürü RAID çeşidi vardır. Bunları kullanarak daha güvenli ve hızlı…

Yazar: admin 11 Ağustos 2016 Kapalı

Cpanel Nedir? Ne İşe Yarar?

Cpanel nedir? Cpanel, kullanımı en basit ve en çok kullanılan hosting kontrol panelidir. Kullanıcıların işlemlerini görsel ve interaktif şekilde yapmasını sağlar. Cpanel Nasıl Kullanılır? Sunucuya uzaktan bağlanıp Linux komutlarıyla yaptığınız işlemleri web ara yüzünden yapmamızı sağlayan bir yazılımdır. Ne İşe Yarar? 1) E-posta: E-posta hesabı ekleyip silebilir, webmail kullanabilir, otomatik cevaplayıcılar oluşturabilir, e-posta filtreleyebilir, e-posta…

Yazar: admin 8 Ağustos 2016 Kapalı

Veeam 9 Üzerine VMware vCenter Ekleme

Merhaba, Bu yazımızda sizlere veeam backup programına sunucularınızı nasıl ekleyeceğinizden bahsedeceğiz. ADIM 1 : İlk olarak veeam backup programını açıyoruz ve sol altta bulunan virtual machines kısmına tıklıyoruz. ADIM 2 : Virtual machines e tıkladıktan sonra sol üstte açılan VMware vSphere kısmına gelip mouse ile sağ tuş tıklayıp add server diyoruz. ADIM 3 : Açılan…

Yazar: admin 8 Temmuz 2016 Kapalı

FreeBSD 9 Nano Kurulumu

Merhaba, Bu yazımızda sizlere FreeBSD 9 işletim sistemi üzerine nano kurulumunu nasıl yapacağınızı anlatacağız. Dosyalara erişmek için hazır kurulu olarak vi komutu gelir. Fakat vi komutu kullanımı zor bir komuttur nano ise vi ye göre kullanımı daha kolay bir komuttur. O yüzden bu yazımızda sizlere nano komutunun kurulumundan bahsedeceğiz.

Yazar: admin 7 Temmuz 2016 Kapalı

Vesta CP Kurulumu

Merhaba , Bu yazımızda sizlere Vesta CP yönetim panelinin kurulumunu anlatacağız. Vesta CP şu anda CentOS, Debian ve Ubuntu işletim sistemlerinde çalışabilmektedir. Biz kurulumu CentOS 7 64 bit üzerinden yapacağız.

Yazar: admin 15 Haziran 2016 Kapalı