Windows Zabbix Agent Kurulumu

Zabbix Server kurulumu yaptıktan sonra Windows işletim sistemi kurulu olan makinalarınızı takip etmek için, bu makinalara Zabbix Agent servisini kurmalısınız. Zabbix Agent’ı servis olarak kurmazsanız her seferinde Agent’ı elinizle başlatmanız gerekecektir.

Kurulum için öncelikle ihtiyacınız olan Zabbix Agent dosyalarını indirin. Buradan Zabbix Agent’ın son versiyonunu, buradan da ihtiyacınız olan eski versiyonlarını indirebilirsiniz.

Windows işletim sisteminin 64 Bit ve 32 Bit versiyonları tek bir dosya ile iniyor. Sıkıştırılmış dosyayı bilgisayarınıza indirdiğinizde Win32 ve Win64 olarak iki klasör olduğunu göreceksiniz. Servisi kuracağınız işletim sistemi versiyonuna göre ihtiyacınız olanı kullanmalısınız.

Dosyaları C:\Zabbix içine kaydedelim. Kaydedeceğiniz üç dosya olacak.

zabbix_agentd.exe

zabbix_get.exe

zabbix_sender.exe

Şimdi servisin çalışması için gereken konfigürasyon dosyasını oluşturalım. C:\Zabbix altına zabbix_conf.txt isimli bir dosya oluşturalım. Dosyanın içeriği aşağıdaki şekilde olacak;

Server=zabbix_sunucunuzun_adi
Hostname=zabbix_sunucunuzda_kontrol_icin_bu_bilgisayara_vereceginiz_ad
ListenPort=10050
DebugLevel=3
LogFile= C:\Zabbix\zabbix_agentd.log

Server : Zabbix sunucunuzun full adı veya IP adresi (zabbix.alanadiniz.com gibi)

Hostname : zabbix sunucunuzda bu bilgisayar için vereceğiniz unique ad. Dikkat türkçe karakter kullanmamanızı öneririm. Boşluk karakterini kullanabilirsiniz. Örneğin MailServer

ListenPort : Zabbix sunucunuzun isteklerini hangi porttan dinleyeceğini seçebilirsiniz. Özellikle ADSL arkasında birkaç makina kullanacaksanız tek IP niz olduğundan port yönlendirme ile farklı portlardan bu makinaları tanımlayabilirsiniz. Standardı 10050 dir.

DebugLevel : Olası sorunları bulmanıza yarayacak log kayıt düzeyi. Varsayılan zaten 3 tür. Düzey 3 olduğunda hataları kaydeder. Sorun çözmek için bu düzeyi 4 yapabilirsiniz. 4 olduğunda tüm süreçleri loglar.

LogFile : Logları nereye kaydedeceğini belirten satır

Bu değerleri kendi ihtiyacınıza göre girdikten sonra komut satırını açalım. Dikkat, komut satırını açarken sağ click ve Run as administrator (yönetici olarak çalıştır) demeyi unutmayalım.

Komut satırında C:\Zabbix klasörüne girelim ve aşağıdaki satırı yazıp enter tuşuna basalım.

cd C:\

cd zabbix

zabbix_agentd.exe -i -c “C:\Zabbix\zabbix_conf.txt”

-i opsiyonu Zabbix Agent’ın servis olarak kurulmasını, -c opsiyonu da yazdığımız konfigürasyon dosyasını kullanmasını sağlayacaktır.

Bu işlemden sonra Start > Control Panel > Administrative Tools > Services ile servisleri açıp en altta yer alan Zabbix Agent servisini başlatmalısınız.

Ayrıca vermiş olduğunuz port için (örnekte 10050) Firewall da port izni vermeyi unutmayın.

Zabbix Agent için olası tüm ayarlar için buraya bakabilirsiniz.

Konfigürasyon dosyasında herhangi bir değişiklik yaparsanız, servisi yeniden başlatmalısınız.

ADVEYER.COM