Vesta CP Kurulumu

Merhaba ,

Bu yazımızda sizlere Vesta CP yönetim panelinin kurulumunu anlatacağız. Vesta CP şu anda CentOS, Debian ve Ubuntu işletim sistemlerinde çalışabilmektedir. Biz kurulumu CentOS 7 64 bit üzerinden yapacağız.

ÖNEMLİ NOT : Vesta CP kurulumuna başlamadan önce sistemdeki tüm yüklü programları (Apache, MySQL, PHP) kaldırmanız gerekmektedir. Vesta CP temiz kurulum istemekte ve kurulum aşamasında kendisi bu programları kurmaktadır.

Kurulum aşamasında ilk olarak ssh ile root olarak bağlandıktan sonra öncelikle aşağıdaki komutu çalıştırıp sistemi en güncel haline alıyoruz.

yum -y update 

Ardından aşağıdaki komut ile Vesta CP kurulum dosyasını sistemimize indiriyoruz.

curl -O http://vestacp.com/pub/vst-install.sh

Ardından aşağıdaki komut ile indirilen kurulum dosyasını çalıştırıyoruz.

bash vst-install.sh

Daha sonra karşımıza çıkan sorulara y diyerek devam ediyoruz. Ardından bizden e-posta ve hostname gibi bilgiler isteyecektir. Gerekli bilgileri girip kuruluma devam ediyoruz. Kurulum yaklaşık olarak 15 dakika sürecektir. Kurulum tamamlandıktan sonra e-posta adresinize bilgi için mail gönderilecektir.

Vesta CP sunucu yönetim paneline https://siteniz:8083 şeklinde giriş yapabilirsiniz.

Kurulumun ardından ilk olarak yapmamız gereken USER sekmesi altından Edit‘e tıklayarak varsayılan nameserver ayarlarımızı güncellemek olacaktır. Buraya kullanacağımız nameserver ayarlarını yazdıktan sonra WEB sekmesinden ilk alan adınızı ekleyerek Vesta CP’yi kullanmaya başlayabilirsiniz.