SSH Nedir? Nasıl Kullanılır?

SSH Nedir? Nasıl Kullanılır?

Merhaba,

Bu yazımızda sizlere SSH’ın ne olduğu ve nasıl kullanıldığı hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

SSH Tahribat Sözlükte de Belirtildiği gibi ; Unix sunuculara bağlanırken Telnet’e alternatif olarak kullanılabilecek, güvenliği arttırılmış bir program olan SSH Secure Shell, komut satırı işlemleri için “Secure Shell Client” ve dosya transferi (FTP) işlemleri için “Secure File Transfer Client” olmak üzere iki uygulamayı içerir. Ssh (SSH istemci) uzaktaki bir makinada komut çalıştırmak için uzaktaki makinada bir kullanıcı oturumu açmayı sağlayan bir uygulamadır. SSH güvenli olmayan bir ağ üzerindeki güvenilir olmayan iki sistemin şifreli dolayısı ile güvenli iletişim kurmalarını sağlar. X11 bağlantıları ve çeşitli TCP/IP bağlantı portları da güvenli kanal üzerinden iletilebilirler.

SSH Kullanımı;

SSH kullanımı için Linux işletim sistemlerinde openssh kuruludur ama Windows için ek olarak kurulması gerekir şayet sisteminizde yoksa da paket yöneticisinden çok rahat ayarlayabilirsiniz. Openssh Windows da da çalışmaktadır. Size SSH için putty ile Linux sunuculara bağlanmayı açıklayacağım.

Puttyi açtığımızda karşımıza giriş ekranı gelecektir. Hostname (or ip address) yazan yere bağlanmak istediğiniz sucunun ip adresini veya örnek:adveyer.com olarak host adını yazıyorsunuz port olarak kendi verdiğiniz portu veya default olan 22 yazacaksınız. Open butonuna tıkladığımızda putty nin komut penceresi gelecektir.

Devamlı aynı sunucuya bağlanıyorsanız saved sessions yazan yere de hostname ve ip adres yazan yere yazdığınız ip ve host nameyi yazıp save butonun tıklayıp gerekli bilgileri girdiğinizde putty i her açtığınızda otomatik bağlantı sağlayabilirsiniz.
Ben örnek olsun diye “adveyer.com” a bağlanmak istedim sunucularda değiştirilmediyse kullanıcı adı olarak genelde root girilir veya hangi kullanıcı adı belirlendiyse onu yazıyorsunuz size şifre soracak root şifreniz neyse onu da yazacaksınız, ama unutmayın şifrenizi yazarken asla komut satırında şifrenizin yazıldığı gözükmez o imleç hep yanar söner sanmayın şifremi kabul etmiyor diye siz yazıp enterlediğinizde karşınıza daha önce girilen ip bilginizi ve ne zaman girildiğini yazan karşıla ekranı ve bu bilgiler gelecek ve bundan sonra da Linux komutlarını kullanarak istediğiniz şeyleri yapabilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…