CPanel LiteSpeed Kurulumu

Merhaba,

Bu yazımızda sizlere cPanel üzerine Litespeed kurulumunu anlatacağız.

Öncelikle biraz LiteSpeed den bahsedelim. LiteSpeed, yüksek kaynak tüketimi olan ve ziyaretçi trafiği fazla olan sunucular için üst düzey performans ve ölçeklendirme yapabilen bir web sunucusudur.Anlık yüklenme fazla olduğu zaman cPanel’deki apache web server gelen istekleri karşılamaya yetmeyecektir. Böyle bir durumda sunucuda çok fazla apache işlemi çalışacak ve sunucu load değerleri yükselecektir.Bu tarz problemlerin önüne geçebilmek için sunucumuza LiteSpeed kurmamız gerekir. LiteSpeed ilk kurulduğunda deneme sürümü olarak gelecektir. Bu süre 15 gündür. 15 günlük deneme sürecinden sonra farklı ram ve cpu kullanımlarına göre lisans sürümünü alabilirsiniz.

Kurulum

LiteSpeed kurulumu içim öncelikle ssh üzerinden root ile login oluyoruz. Ardından aşağıdaki kodları sırasıyla çalıştırıyoruz.

cd /usr/src

wget http://www.litespeedtech.com/packages/cpanel/lsws_whm_plugin_install.sh

chmod 700 lsws_whm_plugin_install.sh

./lsws_whm_plugin_install.sh

rm -f lsws_whm_plugin_install.sh

 

Kurulum işlemi bittikten sonra WHM panele bağlanarak Plugins kısmından “LiteSpeed Web Server Plugin for WHM” bölümüne giriş yaparak “Install LiteSpeed Web Server” kısmından kurulumu yapıyoruz.

Kurulum ekranında ilk ayarlardan sadece lisans bölümünü onaylayıp, e-posta adresimizi seçip, bir yönetici şifresi belirlememiz yeterli olacaktır.

Kurulum başarıyla tamamlandıktan sonra mevcut Apache ve PHP yapılandırmamızı olduğu gibi Litespeed e kopyalamak için “Build matching PHP binary” kısmına tıklayarak rebuild işlemi yapıyoruz. Bu işlem bitince tekrar Litespeed Plugin ana sayfasından “Switch to Litespeed” butonuna tıklayarak web servis olarak Litespeed’i aktif ediyoruz. Herhangi bir problem oluşması halinde Apache web server a dönmek için “Switch to Apache” kısmına tıklamamız yeterli olacaktır.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…