Cpanel Nedir? Ne İşe Yarar?

Cpanel nedir?

Cpanel, kullanımı en basit ve en çok kullanılan hosting kontrol panelidir. Kullanıcıların işlemlerini görsel ve interaktif şekilde yapmasını sağlar.

Cpanel Nasıl Kullanılır?
Sunucuya uzaktan bağlanıp Linux komutlarıyla yaptığınız işlemleri web ara yüzünden yapmamızı sağlayan bir yazılımdır.

Ne İşe Yarar?

1) E-posta:

E-posta hesabı ekleyip silebilir, webmail kullanabilir, otomatik cevaplayıcılar oluşturabilir, e-posta filtreleyebilir, e-posta kısaltabilir, e-mail domain yönlendirebilir, e-postalarınızı izleyebilir, e-posta listeleri oluşturabilir, MX kayıtlarınızı yönetebilirsiniz.

2) Site Yönetimi:

Cpanel şifrenizi değişebilir, FTP hesaplarınızı yönetebilir, disk ve transfer kullanımınızı görüntüleyebilir, online dosya yöneticisiyle tüm dosya işlemlerinizi yapabilir, Web korumasıyla dosyalarınızı koruyabilir, hata sayfalarınızı özelleştirebilir, alt alan adlarınızı yönetebilir, adres yönlendirmeleri yapabilir, Mysql veritabanları ekleyip silebilir ve Phpmyadmin ile bunları tam olarak yönetebilir, sitenize girmesini istemediğiniz ipleri engelleyebilirsiniz.

3) Analizler:

Cpanel ile sitenizin analizini yapabilirsiniz. Cpanel eklentileri – Örn. Awstats- sitenize kimin ne zaman geldiğini, ne kadar tıklama yaptığını, ip adreslerini, hangi adresten gelindiğini, arama motorları kayıtlarını, kullanılan web tarayıcılarını ve daha birçok kaydı ayrıntılı olarak gösterir.

4) Diğer gelişmiş araçlar ve eklentiler:

Cron işlemler, Mime tipleri, Apache handlers, ağ araçları, SSL yönetimi, Cgi merkezi, Agora Shop, Java-Cgi shobet odası, PhpMyChatRoom gibi eklentiler de Cpanel’de bulunmaktadır.

Cpanel son yıllarda birçok eklentiyi kavrayarak popülerliğini artırmıştır. Bunlar arasında en önemlileri Fantastico (onlarca popüler scripti birkaç saniye içerisinde otomatik olarak kurabilen bir ek) ve RVSkindir (Cpanele farklı görsel özellikler ve dil desteği katan bir bileşendir).